Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

6/20/2018 5:40:00 PM
Hrvatski hidrografski institut obilježava Svjetski dan hidrografije

Na prijedlog Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) iz 2005. godine, na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda donošenjem rezolucije A/60/30 prihvaćeno je da se 21. lipnja svake godine obilježava kao Svjetski dan hidrografije (WHD). Od 2007. godine Međunarodna hidrografska organizacija i njezine punopravne članice brojnim aktivnostima obilježavaju taj dan radi informiranja šire javnosti o važnosti hidrografije u svakodnevnom životu.

Na prvoj sjednici Skupštine IHO-a pokrenute su pripreme za proslavu obljetnice Međunarodne hidrografske organizacije u razdoblju 2019. – 2021. povodom obilježavanja 100 godina od održavanja 1. međunarodne hidrografske konferencije u Londonu 1919. i osnivanja Međunarodnog hidrografskog ureda (IHB) 1921. u Monacu.

Ove se godine Svjetski dan hidrografije obilježava na temu „Bathymetry - the Foundation for Sustainable Seas, Oceans and Waterways“ (Batimetrija – Temelj za održiva mora, oceane i plovne putove) Tom je prigodom Međunarodna hidrografska organizacija izdala i priopćenje za medije.

Hrvatski hidrografski institut uredio je muzejsko-arhivski izložbeni prostor, koji je dostupan za obilazak uz prethodnu najavu, što daje odličnu mogućnost posjetiteljima, studentima i učenicima da na jednom mjestu upoznaju prošlost i sadašnjost hidrografskih i oceanografskih mjerenja i pomorsku kartografsku djelatnost.

Poveznice:
Press Release
Video poruka

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)