Jaspper - Okrugli stol u Dubrovniku

3/18/2015 9:10:00 AM
Jaspper - Okrugli stol u Dubrovniku

U Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku održan je Okrugli stol u sklopu projekta „JASPPer“ unutar aktivnosti A4.1.4 - Prekogranični faktori kvalitete mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Boki Kotorskoj.

Sudjelovali su predstavnici projektnih partnera (Hrvatski hidrografski institut, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Institut za biologiju mora Univerziteta u Crnoj Gori - Kotor), kao i predstavnici Plovputa d.o.o. iz Splita, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Kotor, Općine Konavle, Konavoskog komunalnog društva d.o.o., Dubrovačko-neretvanske županije te nezavisni ekspert za regionalni razvoj angažiran na projektu JASPPer.

Ivica Petrović, predstavnik tvrtke Plovput d.o.o. održao je predavanje "Pomorska signalizacija u funkciji prevencije onečišćenja mora".

Pavle Đurašković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore prezentirao je preliminarne rezultate drugog istraživanja u zaljevu Trašte u sklopu projekta JASPPer odrađenog u veljači 2015.

Enis Hrustić iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku prezentirao je preliminarne rezultate drugog istraživanja akvatorija oko ispusta Cavtat u sklopu projekta JASPPer odrađenog u veljači 2015.

Predstavnik tvrtke Plovput d.o.o. dao je upute za kvalitetnije obilježavanje podmorskog ispusta Cavtat, predstavnici Instituta za more i priobalje su prezentirali stanje podmorskog ispusta Cavtat, dok je predstavnik Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore ukazao na probleme Ispusta Trašte.

Obzirom na sudjelovanje odgovornih osoba iz Konavoskog komunalnog društva d.o.o. i Općine Konavle, vodila se sveobuhvatna diskusija s predloženim riješenjima za Ispust Cavtat, od ucrtavanja u pomorske karte pa do unaprijeđenja njegovog rada i minimaliziranja utjecaja na more.

Nakon navedenih prezentacija, sudionicima Okruglog stola se obratila stručnjakinja za regionalni razvoj i izložila svoj dosadašnji rad na pripremi Memoranduma o suradnji pograničnih općina u Hrvatskoj (Konavle) i Crnoj Gori (Herceg Novi, Tivat i Kotor) pri upravljanju otpadnim vodama i nadzoru utjecaja kanalizacijskih ispusta na zagađenje mora.

U planu je održati prezentaciju cijelog istraživanja iz projekta JASPPer u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku krajem ožujka 2015.

Više informacija: http://www.hhi.hr/projects/viewproject/16
Voditelj projekta: Nenad Leder, nenad.leder@hhi.hr, +385 091/2257401
Pomoćnik voditelja projekta: Vinka Kolić, vinka.kolic@hhi.hr, +385 091 2157065

Za sadržaj su odgovorni Hrvatski hidrografski institut i provedbeni partneri te isti ne odražava nužno stavove Europske unije.

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)