JASPPer - Uvodno predavanje studentima Sveučilišta u Dubrovniku

11/27/2013 2:41:00 PM
JASPPer - Uvodno predavanje studentima Sveučilišta u Dubrovniku

Predstavnici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, dipl.ing. Stijepo Ljubimir i dr.sc. Enis Hrustić održali su u ponedjeljak 25.11.2013. uvodno predavanje o EU/IPA projektu JASPPer (Joint Actions for Sea Pollution Prevention). Studentima Akvakulture, Nautike i Brodostrojarstva predstavljen je projekt iz komponente II (Prekogranična suradnja), Mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine) kojemu su neki od glavnih ciljeva uspostavljanje suradnje između relevantnih institucija Republike Hrvatske i Crne Gore i povećanje kapaciteta u zajedničkom nadzoru kvalitete mora i upravljanju otpadnim vodama.

Hrvatski partneri u projektu su Hrvatski hidrografski institut iz Splita i Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, dok su crnogorski partneri Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore te Institut za biologiju mora – Kotor (Sveučilište u Crnoj Gori).

U uvodnom dijelu prezentirane su uloge i zadaće svakog od navedenih patnera, ciljevi i vremenski period odvijanja projekta. Naglašena je mogućnost da se pretpostavljeni model nadzora utjecaja otpadnih voda iz pograničnog područja primjeni i na druge probleme dijeljenja zajedničkih resursa od visokog ekološkog značaja (rijeke, jezera, zrak). Studenti su upoznati i s mogućnošću uključivanja u terenski rad i druge aktivnosti na projektu. Predavanje je završilo detaljnim prikazom plana istraživanja, metoda i opreme koja će se koristiti u detekciji parametara onečišćenja u vodenom stupcu, ali i za praćenje stanja makrofita i makrozoobentosa u područjima ispusta s obje strane granice u dva ključna vremenska perioda (prije turističke sezone i za vrijeme turističke sezone).

Na kraju predavanja povela se kratka rasprava općenito o važnosti prekogranične suradnje i mogućnostima koje pružaju EU/IPA projekti.

Više o projektu na www.hhi.hr/jaspper

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)