Obavljeno hidrografsko istraživanje i uzorkovanje kod podmorskog kanalizacijskog ispusta Cavtat

3/9/2015 9:31:00 AM
Obavljeno hidrografsko istraživanje i uzorkovanje kod podmorskog kanalizacijskog ispusta Cavtat

Zaposlenici Hrvatskog hidrografskog instituta - Split i Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku obavili su drugo uzorkovanje mora i morskog dna u projektu JASPPer kod podmorskog kanalizacijskog ispusta Cavtat 01.03.2015.

Oprema nabavljena kroz projekt JASPPer korištena je za istraživanje mora u pograničnom području Hrvatske i Crne Gore istraživačkim brodom Hidra. Podizanjem akustičnog Doppler strujomjera prikupljeni su podaci smjera i brzine morskih struja od dna do površine mora za period od kolovoza 2014 do veljače 2015. Kroz cijeli vodeni stupac uzorkovani i mjereni su svi standardni fizičko – kemijski i biološki parametri za ocjenu trofičkog statusa mora. Obavljeno je geološko uzorkovanje morskog dna za analizu TOC (ukupni organski ugljik) i teških metala u tlu na svim postajama predviđenim ovim projektom te dva ronilačka zarona s pregledom stanja ekosustava u akvatoriju ispusta.

Za snimanje realnog stanja i točnu poziciju ispusta korišteni su nova ROV (remote operated vehicle) ronilica te višesnopni dubinomjer.

Analizom prikupljenih podataka i uzoraka odredit će se vrijednosti parametara u smjeru SZ-JI, paralelno obali prema Dubrovniku i Crnoj Gori, te od obale prema otvorenom moru.

Očekuje se povezivanje rezultata hrvatskih istraživača s rezultatima istraživanja prema ujednačenoj metodologiji na području Zaljeva Trašte (kanalizacijski ispust gradova Kotor i Tivat) u Crnoj Gori, kako bi se javnosti osigurali zaključci o raspršenju onečišćenja iz dvaju značajnih kanalizacijskih ispusta u pograničnom području tijekom i van turističke sezone.

Više informacija o projektu na www.hhi.hr/jaspper

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)