Objavljena 200-ta ćelija elektroničke navigacijske karte (ENC)

6/21/2019 1:58:00 PM

Dana 22. svibnja 2019. za službenu je upotrebu izdano 25 novih ćelija elektroničkih navigacijskih karata (ENC). Time je Hrvatski hidrografski institut (HHI) omogućio dostupnost i korištenje ukupno 207 ćelija ENC-a svih upotrebnih skupina, što najavljuje s posebnim zadovoljstvom i ponosom.

Prvi paket ENC-ova HHI je izdao prije 12 godina (veljača 2007.), i to za prioritetna područja namijenjena za plovidbu vrlo brzih brodova (High Speed Craft). Nastavio je s izdavanjem novih paketa prema utvrđenim prioritetima vodeći se kriterijima da se prvenstveno osigura pokrivenost plovidbenih područja SOLAS brodova u međunarodnoj plovidbi. Nakon što je u zadanom roku ostvario potpunu pokrivenost plovidbenih područja SOLAS brodova, HHI nastavlja s izradom i objavljivanjem novih ENC-ova za područja manjih luka i plovidbe manjih brodova (non-SOLAS) i jahti.

Uspostavom produkcije i distribucije službenih ENC-ova, HHI je uvelike doprinio unapređenju hidrografsko-navigacijskog elementa sigurnosti plovidbe, čime je ispunjena i međunarodno preuzeta obveza osiguravanja dostupnosti ENC-ova na brodovima do određenog roka, a za područje nadležnosti Republike Hrvatske na moru.

Informacije o svim objavljenim ćelijama ENC-a dostupne su korisnicima u tiskanom izdanju Kataloga pomorskih karata i publikacija, kao i na web stranicama HHI-ja http://www.hhi.hr/staticpages/index/katalog.

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)