Razmjena iskustava među partnerskim institucijama - trening mladih istraživača

1/24/2014 2:26:00 PM

Dana 19. i 20.12.2013. u Kotoru u prostorijama Instituta za biologiju mora, održana je razmjena iskustava između partnerskih institucija koje provode projekt „JASPPer“ i obuka mladih istraživača na temu istraživanja i analiza bioloških parametara kvaliteta morske vode.

Dr.sc. Aleksandar Joksimović iz Instituta za biologiju mora upoznao je sudionike sa projektom JASPPer uz predstavljanje općih i specifičnih ciljeva, aktivnosti i očekivanih rezultata projekta.

Održane su prezentacije predstavnika Insituta za biologiju mora iz Kotora kao i predstavnika Instituta za more i priobalje iz Dubrovnika:

  • „Ispitivanje i analiza bioloških parametara kvaliteta morske vode – metodologija uzorkovanja i obrade fitoplanktona i zooplanktona“. Dragana Drakulović i Branka Pestorić upoznale su sudionike s općim informacijama o zooplanktonu i fitoplanktonu, metodologiji i obradi uzoraka i laboratorijskim analizama kao i problemima koji se javljaju pri uzorkovanjima zooplanktona.
  • „Eutrofikacija i zagađivači u moru“. Doc.dr.sc. Enis Hrusić govorio je o nutrijentima u moru, limitaciji rasta fitoplanktona, eutrofikaciji, zagađivačima u moru, hipoksiji i anoksiji u moru te analizi pigmenata u fitoplanktonu. 
Nakon prezentacija sudionici su posjetili laboratorije za biološka, mikrobiološka i kemijska ispitivanja, te su upoznati su s priborom i metodologijom rada na terenu.

 

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)