Sastanak projektnog tima projekta JASPPer s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave

1/24/2014 2:36:00 PM
Sastanak projektnog tima projekta JASPPer s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave

Dana, 17.01.2014. u Kotoru održan je sastanak partnera i suradnika na projektu JASPPer s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te predstavnicima Javnih ustanova i firmi nadležnih za upravljanje vodama i morem.

Projekt JASPPer (Joint Actions for Sea Pollution Prevention) je EU/IPA projekt iz komponente II (Prekogranična suradnja), Mjera 1.1. (Zajedničke mjere za zaštitu okoliša, prirode i kulturne baštine) kojemu su neki od glavnih ciljeva uspostavljanje suradnje i povećanje kapaciteta za zajednički nadzor kvalitete morske vode i upravljanje otpadnim vodama između relevantnih institucija Republike Hrvatske i Crne Gore, kao i otkrivanje prekograničnih parametara onečišćenja.

Hrvatski partneri u projektu su: Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku - Institut za more i priobalje, dok su crnogorski partneri u projektu: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Sveučilište u Crnoj Gori - Institut za biologiju mora - Kotor.

Uvodnu riječ te predstavljanje projekta i partnera dao je doc.dr.sc. Nenad Leder iz Hrvatskog hidrografskog instituta koji je ujedno i voditelj projekta. Mr.sc. Pavle Đurašković, predstavnik Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore objasnio je ulogu crnogorskih partnera u projektu.

Predstavnik Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, dr.sc. Enis Hrustić , prezentirao je metodologiju i plan istraživanja utjecaja ispusta otpadnih voda u pograničnim područjima Republike Hrvatske i Crne Gore.

Sastanak je završen s konzultacijama projektnog tima s dionicima s ciljem aktivnog uključivanja, razmjene ideja i saznanja, te implementacije budućih projektnih rezultata u strategiji razvoja prekograničnog područja.

Prezentacije:
Dr.sc. Valter Kožul - Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku
Doc.dr.sc. Nenad Leder - Prevencija onečišćenja mora zajedničkim djelovanjem
Mr Pavle Đurašković - Ispust Trašte i njegova okolina
Mr Pavle Đurašković - Uloga ZHMS i IBM u projektu JASPPer

Više o projektu na www.hhi.hr/jaspper.

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)