Mediteranski dan obale

9/21/2018 3:03:00 PM
Mediteranski dan obale

Hrvatski hidrografski institut na poziv Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) ove godine sudjeluje u manifestaciji Mediteranski dan obale.

Cilj ove kampanje je promicanje vrijednosti obalnog područja, te podizanje svijesti o prijetnjama obali i moru. Centralna tema ovogodišnje proslave je 40. rođendan PAP/RAC-a, odnosno 40 godina suradnje mediteranskih zemalja na osiguranju zdravih, produktivnih, raznolikih, prepoznatljivih, privlačnih i otpornih mediteranskih obala. Konačni cilj kampanje Mediteranskog dana obale je širenje znanja o stanju naše obale i mora, kao i širenje strasti i entuzijazma za buduće šampione obala.

PAP/RAC jedan je od šest regionalnih centara UN-ovog Mediteranskog akcijskog plana (MAP). Sudionici manifestacije su predstavnici Ujedinjenih naroda i mediteranskih zemalja, znanstvene zajednice, udruga i ostalih sastavnica civilnog društva.
Više o samoj manifestaciji, sudionicima, kao i cjelokupni bogati program možete pronaći na sljedećoj poveznici http://www.coastday.org/.

Hrvatski Hidrografski institut (HHI) kao ovlaštena institucija svojom aktivnostima prikuplja i obrađuje podatke o dubinama mora, sastavu morskog dna, kao i fizičke i kemijske parametre mora za područje nadležnosti Republike Hrvatske na moru. Temeljna namjena podatka je objava istih u službenim izdanjima navigacijskih karata i priručnika za sigurnu plovidbu brodova i brodica. No, isti podaci nalaze širu primjenu i neophodni su za ostale brojne ljudske aktivnosti na moru i priobalju. Od planiranja zahvata, korištenja i upravljanja, do posebno važnog segmenta zaštite i očuvanja vrlo vrijednih resursa svake pomorske države pa tako i republike Hrvatske.

U tom kontekstu HHI ima dobru suradnju s PAP/RAC-om te će u sklopu manifestacije u Strossmayerovom perivoju – Đardin izložit svoje promotivne materijale i interaktivne sadržaje u sljedećim terminima:

  • 22. rujna / SUBOTA: 9:30 – 13:00
  • 23. rujna / NEDJELJA: 16:00 – 19:30
  • 25. rujna / UTORAK: 14:00 – 17:00.

Veselimo se Vašem dolasku!

Latest

7/12/2024
Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)

On behalf of the Republic of Croatia, its Hydrographic Institute (HHI) chaired the 24th MBSHC Conference (MBSHC24), held in Constanţa, Romania, from 2 to 4 July 2024. The Conference was hosted by Romania, which at the close took over the chairmanship from the Republic of Croatia...

read more Croatia ends two-year chairmanship of Mediterranean and Black Seas Hydrographic Commission (MBSHC)